24 vádlottat állítottak bíróság elé közlekedési bűncselekmények miatt Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség huszonhárom férfivel és egy nővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást (bíróság elé állítás) közlekedési bűncselekmények elkövetése miatt.

A huszonnégy tárgyalást egy napon (négy bíró bevonásával) tartották a Kecskeméti Járásbíróságon. Tizenkilenc vádlott felelősségre vonását ittas járművezetés, négy vádlottét eltiltás hatálya alatti járművezetés, egy vádlottét pedig mindkét bűncselekmény együttes elkövetése miatt indítványozta az ügyészség. A vádlottak közül huszonkettten szabadlábon védekeztek, míg ketten őrizetben voltak a tárgyalás időpontjában (őket eltiltás hatálya alatti járművezetéssel vádolt az ügyészség).  

A bűncselekmények elkövetésére 2021. március 11. és 2021. május 29. napja között került sor Kecskeméten (tizenöt ügy), valamint hét további megyebeli településen. A vádlottak közül tizenhárman rendelkeztek érvényes vezetői engedéllyel, míg négyen eltiltás hatálya alatt álltak, három személy esetében utánképzési kötelezettséget írtak elő, négy vádlott pedig vezetői engedéllyel sosem rendelkezett. Kettő vádlott visszaesőnek minősült. A bűncselekményekkel érintett járművek közül tizenhét személygépkocsi, négy tehergépkocsi, három pedig segédmotoros kerékpár volt. Két ügyben történt baleset is, amelyek során ugyanakkor személyi sérülés nem keletkezett, anyagi kár azonban igen.  

A bíróság huszonkettő vádlottal szemben szabott ki büntetést, míg kettő ügyben az iratokat visszaküldte az ügyészségnek, ugyanis a gyorsított eljárás feltételei nem álltak fenn.

A vádlottak közül tizenötöt pénzbüntetésre (120.000-240.000,- forint közötti mértékben), ötöt szabadságvesztésre (5 hónaptól egy évig terjedő tartamban), kettőt pedig elzárásra (34, illetve 70 nap) ítélt a bíróság. Valamennyi esetben járművezetéstől eltiltást is alkalmazott.

Az ítéletek közül nyolc jogerőre emelkedett, a többi eljárásban a jogosultak fellebbezéssel éltek, vagy a jognyilatkozat megtételére 3 munkanapot tartottak fenn.

A fellebbezéseket a Kecskeméti Törvényszék bírálja el.

Kecskemét, 2021. június 1.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya