Ellenszegült a rendőri intézkedésnek – 2 év 6 hónapra ítélték

A Kecskeméti Járásbíróság 2 év 6 hónap börtönre, 5 év kiutasításra és 3 év 6 hónap járművezetéstől eltiltásra ítélt egy 25 éves Németországban élő szír állampolgárt, akivel szemben hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértést okozó közúti veszélyeztetés miatt emelt vádat a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség.

Az ítélet szerint a vádlott 2020. június 10-én Szegedről Ausztriába akart szállítani öt szír állampolgárt, amikor az M5-ös autópályán a Készenléti Rendőrség munkatársai igazoltatni kívánták. A rendőrök megkülönböztetett fény-, illetve hangjelzés használatával mentek a vádlott által vezetett személygépkocsi után. Az egyik rendőr angol és magyar nyelven is felszólította a vádlottat, hogy álljon meg, azonban a vádlott ennek nem tett eleget, hanem megállás nélkül tovább haladt az autópályán.

Ennek során az igazoltatásban részt vevő két rendőrautót leszorította oly módon, hogy az egyik autóra ráhúzta a kormányt, ami miatt annak fékezni kellett, míg a másik járművet a szalagkorlátnak akarta szorítani, azonban az ütközést a rendőröknek sikerült elkerülni.

Az M5-ös autópálya M0 kihajtójánál a vádlott hirtelen irányt váltott és elindult az M0 autóúton az 5. számú főútra Budapest irányába nagy sebességgel. Haladása során figyelmen kívül hagyta az elsőbbség adás kötelező táblát és nekiütközött egy szabályosan közlekedő gépjárműnek, amelynek a vezetője 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset során a vádlott utasai közül ketten 8 napon túl, hárman 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, míg a vádlott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A bíróság a bűnösségét beismerő vádlott bűnösségét a váddal egyezően állapította meg. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jognyilatkozata megtételére.

A bíróság a vádlott letartóztatását az ítélet kihirdetését követően fenntartotta.

A vádlottal szemben embercsempészés miatt egy másik eljárás is folyamatban van, ebben még vádemelésre nem került sor.

Kecskemét, 2021. április 26.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya