Nyomozási bírói döntés a szórólapterjesztéses szegedi ügyben

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája öt olyan gyanúsított vonatkozásában döntött, akiket egy szegedi központú bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2013. január 1. és 2017. december 31. napjai között egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az ÁFA fizetési kötelezettségét. Ennek érdekében az egyik – szegedi illetőségű – férfihez köthető cég nem valós gazdasági eseményeken alapuló számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyek kizárólag fiktív számlák kiállítására jöttek létre, ugyanis ténylegesen szórólapterjesztést nem végeztek. Ezen gazdasági társaságok további alvállalkozókat vettek igénybe, amelyek vagy nem tettek ÁFA bevallást, vagy a bevallott adót nem fizették meg. A gyanú szerint a bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. A gyanú szerint a bűnszervezetben közreműködő gazdasági társaságok a költségvetésnek több száz millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak.

A járásbíróság a bűnszervezet működtetésével gyanúsított férfiak letartóztatását 2020. július 30. napján egy hónapra rendelte el, majd 2020 augusztusában, illetve novemberében meghosszabbította (utóbbi alkalommal 2021. január 30. napjáig).

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség három gyanúsított esetében a letartóztatás meghosszabbítását, míg társaik vonatkozásában a letartóztatás megszüntetését és bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozta (erre tekintettel a letartóztatás meghosszabbítása ezen kettő gyanúsított esetében értelemszerűen nem képezhette a vizsgálat tárgyát). A Kecskeméti Járásbíróság -egyezően az ügyészi indítvánnyal – három gyanúsított esetében a letartóztatást további három hónappal, 2021. április 30. napjáig meghosszabbította, míg kettő gyanúsított vonatkozásában a letartóztatás megszüntetése mellett 2021. május 27. napjáig bűnügyi felügyeletet rendelt el azzal, hogy a lakóhelyüket nem hagyhatják el és mozgásukat nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

A bíróság döntése egyelőre nem végleges, a letartóztatás meghosszabbításával érintett gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, amit a Kecskeméti Törvényszék bírál el.

Kecskemét, 2021. január 27.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya