1 év 10 hónap börtön a szökött rabnak

A Kalocsai Járásbíróság jogerősen 1 év 10 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt egy 39 éves rabot, aki megszökött a büntetés végrehajtás során.

Az ítélet szerint a vádlott 2020. február 13. napján kezdte meg 1 éves börtönbüntetésének letöltését az Állampusztai Bv Intézetben. A büntetéséből -amit magánokirat-hamisítás miatt kapott -feltételes szabadsággal 2020. október 13. napján, kitöltve pedig 2021. február 12. napján szabadult volna.

A vádlott a büntetés-végrehajtási intézet külső munkaterületén éjjeli őrként dolgozott.

A vádlott őrzését lábára felszerelt elektronikus távfelügyeleti eszköz biztosította, továbbá köteles volt a munkahelyén lévő vonalas telefonon minden órában háromnegyed és egész óra közötti időben az őrségnek bejelentkezni. 2020 július 4. napján vádlott a fenti munkahelyén tartózkodva este – miután telefonos bejelentkezési kötelezettségének eleget tett - 21 óra 57 perckor levágta alábáról az elektronikus nyomkövető eszközt, majd a munkaterületét elhagyva a büntetésvégrehajtási intézetből megszökött és a környéken bujkálva otthonába indult.

A szökése során 2020. július 6. napján délelőtt 8 óra körüli időben egy szállóba vendégként bejelentkezett. A bejelentkezéshez szükséges regisztrációs nyomtatványt valótlan -kitalált - személyi adatokkal töltötte ki.

A vádlottat 2020. július 8. napján 09 óra 28 perckor a szobájában a Kalocsai Rendőrkapitányság Solti Rendőrőrsének járőrei elfogták, majd az Állampusztai Bv. Intézetbe szállították.

A bíróság a vádlott bűnösségét fogolyszökésben és hamis magánokirat felhasználásában állapította meg. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság két felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is elrendelte, továbbá megszüntetett egy másik ítélet kapcsán engedélyezett feltételes szabadságot. Az ítélet jogerős.

Kecskemét, 2020. július 10.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya