Letartóztatásban a rablással gyanúsított férfi és nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 26 éves nőnek és 27 éves férfinak, akik a gyanú szerint három üzletből több mint 150.000.-forint értékben ágyneműgarnitúrát, 97.000.-forint értékben táskákat és 13.000.-forint értékben konyhai eszközöket loptak el Kecskeméten, miközben az egyik esetben a lopott árut erőszakkal próbálták megtartani. A gyanúsítottak harmadik társát a bíróság bűnügyi felügyelet alá helyezte.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2020. február 16. napján 12 óra 54 perc körül bement egy bútoráruházba, ahonnan ágyneműgarnitúrákat vettek el, majd fizetés nélkül szerettek volna távozni az üzletből. Ketten megpróbálták elhagyni az üzletet, azonban az áruvédelmi eszköz bejelzett, amelyet az áruház dolgozói észleltek és utánuk mentek. Ezt követően a gyanúsítottak egy autóba tették be az ellopott ágyneműt, majd a gépkocsiba beültek és el szerettek volna hajtani, azonban ennek megakadályozása érdekében az üzletvezető az autó mögé állt. Ekkor az autót vezető gyanúsított kitolatott, azonban az üzletvezetőnek sikerült a jármű elől elugrania és így az ütközést elkerülnie. Ezt követően a gyanúsítottak Budapest irányába indultak, azonban az autópályán balesetet szenvedtek.

Ezt megelőzően ugyanezen a napon a gyanúsítottak egy másik kecskeméti üzletből 13.000.-forint értékben konyhai eszközöket próbáltak meg ellopni, azonban az áruház egyik alkalmazottja tetten érte őket, ezért a termékeket a földre dobták és elmenekültek.

Ugyanezen a napon egy cipőüzletből  97.000.-forint értékben táskákat tulajdonítottak el, úgy, hogy egyikük elterelte a pénztáros figyelmét, míg társai elvették a ruházati kiegészítőket.

A bíróság a lakóhellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkező, büntetett előéletű gyanúsítottak letartóztatását a jelenlétük biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlés lehetőségének a megakadályozása érdekében rendelte el. Az eljárás harmadik gyanúsítottjának esetében ugyanakkor elegendőnek tartotta bűnügyi felügyelet elrendelését.

A bíróság döntését az ügyészség a letartóztatottak vonatkozásában tudomásul vette, míg a harmadik gyanúsított esetében – letartóztatás elrendelése érdekében - fellebbezést jelentett be.  A letartóztatott gyanúsítottak és védőik szintén fellebbeztek a Kecskeméti Törvényszékhez.

Kecskemét, 2020. február 19.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya