NAV ellenőrnek adták ki magukat – letartóztatásba kerültek

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 27 és 30 éves kecskeméti férfinak, akiket csalás elkövetésével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a férfiak 2019. május 21-én délelőtt megjelentek egy kerekegyházi építkezésen, ahol hat ácsmunkás dolgozott. Az egyik férfi megállt az ingatlan kapujában, míg a másik gyanúsított odament az építkezésen lévő munkásokhoz, akiknek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ellenőreként mutatkozott be. Ennek igazolására még hamis hatósági igazolványt is felmutatott. Ezt követően a gyanúsított az ott dolgozó egyik férfival személyesen, míg az építési vállalkozóval telefonon közölte, hogy munkásonként 50.000.-forint helyszíni bírságot kell kiszabnia a védőfelszerelések használatának elmulasztása miatt. Felajánlotta azonban, hogy megoldhatják ezt „okosban” is, amellyel elkerülhető a hivatalos eljárás megindítása. A 150.000.- forint „bírság” átadására a vállalkozóval találkozót beszéltek meg, azonban a pénz kifizetésére már nem került sor, mert a nyomozó hatóság ezt megelőzően elfogta a két gyanúsítottat.

A járásbíróság a gyanúsítottak letartóztatását a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében rendelte el, mert esetükben fennáll a bűnismétlés veszélye, mivel velük szemben hasonló cselekmények elkövetése miatt több büntetőeljárás is folyamatban van. A 27 éves gyanúsított esetében megalapozottan feltehető az is, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, azáltal, hogy tárgyi bizonyítási eszközt rejtene el vagy semmisítene meg.

A bíróság döntését az ügyész, a gyanúsítottak és védőik is tudomásul vették, így az véglegessé vált.

Kecskemét, 2019. május 24.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya