Ítélet az orvosnak és a nagymamának az ügyében

A Kecskeméti Járásbíróság ítéletet hirdetett abban az ügyben, amelynek I.r. vádlottja egy orvos, II.r. vádlottja pedig egy nagymama.

Az ítélet szerint a 60 éves II. r. vádlott saját háztartásában nevelte Lajosmizsén a fia kislányát. 2015. szeptember 9-én a II. r. vádlott fia egy 9 cm pengehosszúságú késsel, több alkalommal megszúrta a 1,5 éves kislányát, majd öngyilkossági szándékkal magát is több alkalommal mellkason szúrta. A Kecskeméti Törvényszék e miatt a férfit emberölés bűntettének kísérlete miatt – nem jogerősen – 13 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A II. r. vádlott másik fia, illetve egy szomszéd értesítette a mentőket, valamint a rendőröket is. A kiérkező hatóságok előtt a II. r. vádlott letagadta azt, hogy a fián kívül a 1,5 éves unokája is megsérült volna, ezért a mentők csak a férfit vitték el rendőri kísérettel a helyszínről.

A II. r. vádlott 9 óra 30 perc és 10 óra közötti időben lányával együtt elvitte a 60 éves I. r. vádlott gyermekorvosi rendelőjébe a gyermeket. A II. r. vádlott a gyermek sérüléseinek okaként azt jelölte meg, hogy a kislány üvegbe esett, amely megkarcolta a mellkasát. Az I. r. vádlott megvizsgálta a gyermeket, és a felszínesnek értékelt sebeit lefertőtlenítette, valamint fedőkötéssel látta el. Az I. r. vádlott által végzett orvosi vizsgálat nem felelt meg a szakmai előírásoknak, az orvosi dokumentációt nem megfelelően készítette el, nem értékelte kellőképpen a beteg állapotát, valamint nem győződött meg a beteg sérüléseinek szúrt jellegéről sem. Továbbá elmulasztotta annak tisztázását is, hogy a gyermek életveszélyben van-e.

A II. r. vádlott az orvosi vizsgálatot követően hazavitte és lefektette aludni a sértettet. Miután a gyermek hányni kezdett 14 óra 45 perc körüli időben a II. r. vádlott értesítette a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre.

A gyermek a szúrások következtében nagy vérveszteséggel járó, életveszélyesek sérüléseket szenvedett el, amely esetén a halálos eredmény csak a késői szakszerű orvosi ellátás miatt nem következett be. A gyermek szakszerű orvosi ellátását, mind I., mind II. r. vádlott magatartásával késleltette, ezzel növelve a halálos eredmény bekövetkezésének kockázatát, valamint a sértettnél nagymértékű állapotromlást idéztek elő.

A bíróság az orvos bűnösségét foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, a nagymamáét pedig segítségnyújtás elmulasztásában állapította meg. Ezért az orvost 2 évre próbára bocsátotta, a nagymamát pedig 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte.

Az ítélet nem jogerős.

Kecskemét, 2019. április 30.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya