Előkészítő ülésen ítélethirdetés a hajléktalan sértettet kirabló férfi ügyében

A Kecskeméti Járásbíróság rablás bűntettében mondta ki bűnösnek azt a 23 éves kecskeméti férfit, aki egy idős, hajléktalan sértett táskáját vette el erőszakkal 2018 nyarán.

Az ítélet szerint a 23 éves kecskeméti férfi 2018. augusztus 5. napján barátaival a kecskeméti Rákóczi úton található parkban egy padon alvó, idős hajléktalantól a csuklójára tekert táskáját megpróbálta elvenni, azonban a sértett első alkalommal felébredt. A vádlott tett egy kört, majd ismét megkísérelte megszerezni a táskát úgy, hogy azt megragadta, erősen rángatni kezdte, amelynek hatására a sértett a padról leesett. A vádlott a táskával és a benne található 3.000.- forint készpénzzel, valamint egyéb tárgyakkal a helyszínről elmenekült. Az idős, nehezen mozgó sértettnek a padról történő lerángatása következtében 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, amelyet a bíróság – mivel azt a rendelkezésre álló bizonyítékok mindenben alátámasztották – elfogadott. Erre figyelemmel az új büntetőeljárási kódex eljárást gyorsító jogintézményének köszönhetően a bíróság már előkészítő ülésen ítéletet hozhatott, amely alapján a bíróság a vádlottat 5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint egy másik ügyben vele szemben kiszabott 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is elrendelte.

A bíróság döntését az ügyészség, a vádlott és védője is tudomásul vették, ezért az jogerőre emelkedett.

Kecskemét, 2019. március 6.

A Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya