Ítélethirdetés a Parndorfi-üggyel érintett bűnszervezet embercsempésze ügyében

A Kecskeméti Járásbíróság társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek azt a 39 éves bolgár vádlottat, aki az ún. Parndorfi- ügy miatt hírhedtté vált bűnszervezet tagjaként 2015 júliusa és augusztusa között Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező harmadik országbeli állampolgárnak segített Nyugat-Európába jutni.

Ennek keretében a 39 éves bolgár vádlott legalább 1.000 euró fizetségért az embercsempészéshez sofőröket toborzott, míg két alkalommal a rendőri jelenlét figyelésével előfutóként is biztosította a járműveket. A bűnszervezetbe legalább 6 személyt szervezett be, köztük a Parndorfi-ügy IV. r. vádlottját, aki a hűtőkamiont vezette és a III. r. vádlottját is, aki előfutóként biztosította a járművet. A vádlott 2015. július 16. napján részt vett 18 személy Nyugat-Európába történő szállításában, úgy, hogy a bűncselekmény elkövetése során telefonon tartotta a kapcsolatot a sofőrrel. Az osztrák hatóság tagjai azonban ellenőrzés alá vonták a járművet és elfogták a sofőrt és a csempészett személyeket is. A bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 19. napján 24 harmadik országbeli állampolgárt kíséreltek meg Magyarországról Németországba szállítani. A vádlott előfutóként biztosította a személyszállításra alkalmatlan járművet, azonban a német rendőrök elfogták a sofőrt és a csempészett személyeket is. A vádlott előfutóként 2015. augusztus 22. napján közreműködött további 40 személy Németországba történő csempészésében is.

A vádlott a bűncselekmények elkövetését beismerte, amelyet a bíróság – mivel azt a rendelkezésre álló bizonyítékok mindenben alátámasztották – elfogadott. Erre tekintettel a bíróság a vádlottat 4 év 8 hónap fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A bíróság döntését az ügyészség, a vádlott és védője is tudomásul vették, ezért az jogerőre emelkedett.

Kecskemét, 2019. február 27.

A Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya