9 év fegyház a 91 éves sértett kirablásáért

A Kalocsai Járásbíróság 9 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 25 éves férfit, akit egy idős ember kirablásával vádol az ügyészség.

Az ítélet szerint a vádlott 2018. október 7-én 15 óra körüli időben egy homokmégyi, kerítéssel körbekerített házba az ott lakó 91 éves tulajdonos sértett tudta és engedélye nélkül lopási célból a nyitott kapun bement. Az idős sértett ekkor éppen a ház verandáján aludt, ezt kihasználva vádlott a ház bejárati ajtaját megpróbálta kinyitni, de nem járt sikerrel, a ház másik ajtaján bement a házba és ott értékeket keresett, de nem talált semmit.

Amikor vádlott a házból kiért, már a sértett is felébredt, akivel vádlott kezet fogott és fölé hajolt, mert észre vette, hogy a sértett ruházata felső zsebében van a pénztárcája. Vádlott kivette a sértett zsebéből a pénztárcát, amit a sértett nem akart engedni és megfogta vádlott kezét.

Erre a vádlott az idős sértettet a fotelba nyomta és a sértett zsebéből erővel kivette a pénztárcát. Ezután abból kivett 15.000.- Ft-ot, és még benne lévő 2.000.-Ft-ot és aprót a pénztárcával együtt visszaadta.

Ezt követően sértett az elmenő vádlott után ment, próbálta a pénzét visszaszerezni, ennek megakadályozására a sértettet vádlott meglökte, majd a sértett kérésére, hogy „ne vigye el az összes pénzét!” , neki a röviddel erőszakkal elvett készpénzből 5.000.- Ft-ot visszaadott és végül 10.000.- Ft-ot eltulajdonítva távozott a házból.

A 10.000.- Ft készpénzt a nyomozás során lefoglalták és sértettnek kiadták, így az okozott kár megtérült.

A bíróság a bűnösségét beismerő – azonban a tárgyalás jogáról le nem mondott -vádlott bűnösségét az előkészítő ülést követően nyomban megtartott tárgyaláson állapította meg. Az ítélet nem jogerős.

Kecskemét, 2019. február 19.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya