Ítélethirdetés a közokirat-hamisítással vádolt 37 férfi büntetőügyében

A Kecskeméti Járásbíróság közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek azt a 64 éves fülöpházi és 54 éves tiszakécskei vádlottat, valamint a 36 megrendelőjüket, akik ellenérték fejében hamis vezetői engedélyeket, lakcímkártyákat, bizonyítványokat állítottak ki, illetve rendeltek meg.

Az ítélet szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében hamis szerb vezetői engedélyeket, lakcímkártyákat, valamint román állampolgárságú, Magyarországon alkalmi munkavállalás céljából tartózkodó személyek és magyar állampolgárok részére különböző hamis okmányokat, bizonyítványokat és egyéb végzettséget igazoló dokumentumokat készítenek el. A hamis okmányok legyártásához a vádlottak a megbízóktól eredeti okmánymásolatokat és fényképeket kértek el. A hamis okmányokat a II. r. vádlott készítette el, majd személyesen, vagy az I. r. vádlott közreműködésével juttatta el azokat a megrendelők részére. A megrendelők a hamis közokiratok elkészítéséért közel 5 millió forintot és 2600 eurót fizettek a vádlottaknak.

A bíróság az I. vádlottat 1 év 3 hónap – végrehajtásában 3 évre – felfüggesztett börtönbüntetésre, a II. r. vádlottat 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, míg a többi vádlottat 1 év és 1 év 2 hónap közötti időtartamra a XXVIII. r. vádlottat pedig 3 évre próbára bocsátotta.

Az ügyészség, valamint az I. és a II. r. vádlott fellebbezési nyilatkozatuk esetleges előterjesztésére három nap gondolkodási időt tartottak fenn, vádlott társaik ugyanakkor az ítéletet tudomásul vették.

Kecskemét, 2019. január 25.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya