VÉDŐBESZÉDEKKEL ÉS A VÁDLOTTAK UTOLSÓ SZÓ JOGÁN TETT NYILATKOZATAIVAL FOLYTATÓDOTT A PARNDORFI-ÜGY

A mai tárgyalási napon a III. r., a VIII. r., a XI. r., a XIII. r. és a XIV. r. vádlottak védőjének védőbeszédére és a vádlottak utolsó szó jogán tett nyilatkozataira került sor.

A III. r. és a VIII. r. vádlott közös védője a III. r. vádlott védelmében vitatta az emberölés szándékosságát, és így a gondatlan bűncselekmény vonatkozásában a bűnsegédi minőség megállapíthatóságát, továbbá vitatta a részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére és a különös kegyetlenséggel történő elkövetés minősítő körülmények fennállását, ezért elsődlegesen felmentést indítványozott. Másodlagosan kérte, hogy a bíróság emberölés helyett halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti veszélyeztetésben, és embercsempészésben mondja ki bűnösnek a III. r. vádlottat. Mindkét védence vonatkozásában a legenyhébb büntetés kiszabását indítványozta.

A XI. r., a XIII. r. és a XIV. r. vádlottak védői vitatták azt, hogy a védencük az embercsempészést a szállított személyek sanyargatásával követték volna el, amely miatt méltányos büntetés kiszabására tettek indítványt. A XIII. r. vádlott védője szerint továbbá védence esetében büntethetőséget kizáró ok áll fenn, mivel a XIII. r. vádlott a II. r. vádlott fenyegetésének hatására követte el a második szállítást, ezért kérte, hogy a bíróság mellőzze a folytatólagosság megállapítását.

A mai tárgyalási napon is minden vádlott védője vitatta azt, hogy a vádlottak bűnszervezet tagjaként követték volna el a terhükre rótt bűncselekményeket.

A Parndorfi szállítással vádolt I., II. III. és IV. r. vádlottak utolsó szó jogán elmondták, hogy sajnálják a történteket és részvétüket fejezték ki az elhunyt áldozatok hozzátartozóinak. Elmondták, hogy ők nem akarták a szállított személyek halálát. Az I. r., a II. r., a III. r. és a IV. r. vádlott méltányos, míg az embercsempészéssel vádolt V. r., a VI. r., a VIII. r., a IX. r., a X. r., a XI. r. és a XIII. r. vádlottak a lehető legenyhébb büntetés kiszabását kérték.

Az eljárás 2018.június 14. napján 13 órakor ítélethirdetéssel folytatódik.

Kecskemét, 2018. június 12.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály