MEGKEZDŐDTEK A VÉDŐBESZÉDEK A PARNDORFI-ÜGYBEN

A mai tárgyalási napon az I. r., a II. r., a IV. r., az V. r, a VI. r., a VII. r., a IX. r.,a X. r. és a XII. r. vádlott védőjének védőbeszédére került sor.

Az I. r. vádlott védője az emberölés bűntette vonatkozásában felmentés, az embercsempészés bűntette miatt határozott idejű szabadságvesztés kiszabására és a végleges hatályú kiutasítás mellőzésére tett indítványt. A II. r. vádlott védője arra tett indítványt, hogy a bíróság a védence bűnösségét embercsempészés, továbbá emberölés helyett halált okozó közúti veszélyeztetés bűntettében mondja ki, amelyért határozott ideig tartó börtönbüntetést szabjon ki és mentse fel az életveszélyt okozó testi sértés vádja alól. A IV. r. vádlott védője csatlakozott a II. r. vádlott védőjének indítványához és kérte, hogy a bíróság a hűtőkamiont vezető IV. r. vádlott bűnösségét halált okozó közúti veszélyeztetésben állapítsa meg. Az V. r. vádlott védője elsődlegesen felmentést, másodlagosan az ügyész által indítványozott fegyházbüntetés helyett méltányos tartamú börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. A VI. r., IX. r. és a távollévő XII. r. vádlottak védői védencük vonatkozásában börtönbüntetés, míg a X. r. vádlott védője felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól. A távollévő VII. r. vádlott védője kérte, hogy a bíróság mentse fel védencét mind az embercsempészés, mind az életveszélyt okozó testi sértés vádja alól, másodlagosan börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Minden vádlott védője vitatta azt, hogy a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményeket bűnszervezet tagjaként követték volna el.

Az eljárás 2018. június 12. és 13. napjain a III. r., a VIII. r., a XI. r., a XIII. r. és a XIV. r. vádlottak védőinek védőbeszédével és a vádlottak utolsó szó jogán tett nyilatkozataival folytatódik.

Kecskemét, 2018. június 11.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya