ÍTÉLETHIRDETÉS A TEMPLOMI GARÁZDA BÜNTETŐÜGYÉBEN

A Kecskeméti Járásbíróság rongálás és garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek és 1 év 2 hónap börtönre ítélte azt a férfit, aki 2018 februárjában botrányos viselkedésével zavarta meg egy kecskeméti gyászmise rendjét.

Az ítélet lényege szerint a vádlott 2018. február 10. napján ittas állapotban jelent meg a kecskeméti Szentháromság templom műemlék épületében, ahol hangoskodással, erőszakos kéregetéssel hívta fel magára a figyelmet, mire a tiszteletes a templom elhagyására szólította fel. A vádlott azonban a felkérésnek nem tett eleget, kiabálni kezdett és az előtérben kihelyezett térdeplőbe két alkalommal belerúgott, majd fellökte és odébb rúgta azt. Ezt követően a templom belső részébe is bement, ahol éppen gyászmise szertartás zajlott, ezért onnan kivezették, mely közben a vádlott szeszes italos üveggel a kezében hadonászott, hangosan kiabált, gyalázkodott és a körülötte lévőket azzal fenyegette, hogy megüti őket az üveggel, sőt arra az őt kikísérő tiszteletes felé kísérletet is tett. Kivezetését követően a vádlott rögtön visszatért a templom előterébe oly módon, hogy annak kapuját berúgta és az egyik belső ajtó üvegébe bal kezével beleütött, - ami ennek következtében betört, az üveget tartó díszlécek pedig kitörtek, - majd távozott a helyszínről. A vádlott ezen kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy a misén jelen lévő
személyekben megbotránkozást, riadalmat keltsen. Ezen túlmenően a templom berendezésében 300.000,- forint összegű kár keletkezett, melynek megtérítésére a bíróság ítéletében a vádlottat kötelezte.

A vádlott a bűncselekmények elkövetését elismerte, melyet alátámasztott a bíróság rendelkezésére álló valamennyi bizonyíték.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és a védője tudomásul vették, így az a mai napon jogerőre emelkedett.

Kecskemét, 2018. október 31.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya