ÍTÉLETHIRDETÉS A „SZÁMLAGYÁR” MŰKÖDTETÉSÉVEL VÁDOLTAK ÜGYÉBEN

Ítéletet hirdetett a Kecskeméti Törvényszék annak a 18 vádlottnak a büntetőügyében, akiket – többek között – adócsalás bűntettével vádol a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Az ítélet lényege szerint az I.r. vádlott bűntársaival 2008. és 2009. években egymástól jól elkülönülő és egymáshoz láncszerűen kapcsolódó társaságokat hoztak létre adó minimalizálási célzattal. A gazdasági társaságokból álló hálózat működtetésének az volt a célja, hogy a külföldről érkező és magyarországi értékesítésre szánt áru szlovák cég közreműködésével érkezzen Magyarországra, mely után az Áfát nem fizetik meg. A vádlottak – az I.r. vádlott irányításával – gazdasági társaságokat alapítottak Csehországban, Szlovákiában, Olaszországban és Lengyelországban is. Ezek felhasználásával Magyarországon jogtalanul igényeltek vissza Áfát. A több, mint 14 milliárd Ft bruttó értékű fiktív számlák felhasználásával 2008-ban és 2009-ben mintegy 2,7 milliárd forint adót nem fizettek meg.

13 vádlottat pénzmosás bűntettében is bűnösnek talált a bíróság, mert az ítélet szerint ők közreműködtek abban, hogy külföldi gazdasági társaságok bankszámlájára összesen 10.380.341.810 Ft került átutalására, amely egy része bűncselekmény elkövetéséből származott.

A bíróság 13 vádlott bűnösségét bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt mondta ki.

A jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó I.r. vádlott büntetése 7 év fegyház, 10 év közügyektől eltiltás és 10 millió forint pénzbüntetés. Társai közül tizenketten (a bűnszervezet tagjai) kaptak letöltendő szabadságvesztést (6 hónap és 2 év közt váltakozó börtön), míg a többiek büntetése végrehajtásában felfüggesztett börtön.

Az ítéletben a bíróság 42 gazdasági társaságot szüntetett meg, további kettőt pedig pénzbírsággal sújtott.

A vádlottak több, mintegy 21 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelesek.

Az ítélet nem jogerős. A fellebbezéseket a Szegedi Ítélőtábla bírálja el.

Kecskemét, 2018. június 1.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya