ÍTÉLETHIRDETÉS A PARNDORF-ÜGYBEN

A Kecskeméti Törvényszék Dísztermében 2018. június 14. napján 13 órától ítélethirdetés lesz a 71 ember halálát okozó embercsempész bűnszervezet tagjainak ügyében. Az ítélethirdetés várhatóan 17-18 óráig tart, a tárgyalóterembe 12 órától lehet belépni.

A Kecskeméti Törvényszék 44 tárgyalási napot tartott. Az ügy összetettségét jól jellemzi, hogy a vádirat - az egyesített ügyet is beleértve - 120 oldal, a nyomozati iratok pedig 80.854 oldalt tesznek ki (129 kötet). A bíróság a bizonyítási eljárás során 9 tanút hallgatott ki, 273 tanú vallomását pedig ismertette, továbbá a titkos információgyűjtés során rögzített 20 órás hanganyagot is lejátszotta A tárgyaláson öt igazságügyi szakértő meghallgatására, illetve kiegészítő műszaki-orvos szakértői vélemény beszerzésére, valamint a Parndorfi-ügy eseményeit rekonstruáló animáció lejátszására is sor került.

A vádlottak anyanyelv használati jogát a folyamatos bolgár, pastu és arab szinkrontolmácsok részvételével garantálta.

Az eljárás során nyomozati szakban több, mint 109 millió Ft, a tárgyalási szakban pedig 70 millió Ft összegű bűnügyi költség merült fel, amelynek jelentős részét a védői és a tolmácsdíjak tették ki. Ezek fedezetét az Országos Bírósági Hivatal biztosította.

Kecskemét, 2018. június 13.