ÉLETFOGYTIGLAN A PETŐFISZÁLLÁSI EMBERÖLÉSES ÜGYBEN

A Kecskeméti Törvényszék életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azt a 42 éves petőfiszállási férfit, akit emberöléssel, rablással és magánlaksértéssel vádolt az ügyészség.

Az ítélet lényege szerint az anyagi gondokkal küzdő 42 éves petőfiszállási vádlott 2010. augusztus 19. napján elhatározta, hogy a délután folyamán felkeresi az ügy sértettét annak érdekében, hogy tőle akár erőszakkal is, pénzt szerezzen.

2010. augusztus 19-én 17 óra körül a nyitott kapun át bement a sértett tanyájába, ahol a 66 éves, egyedül élő nőtől pénzt követelt. A sértett ezen felháborodott, mire a vádlott meglökte őt, melynek következtében a sértett az ágynak esett. Ezt követően a sértett közölte a vádlottal, hogy értesíteni fogja a rendőrséget. Ezen a vádlott annyira feldühödött, hogy a dulakodás közben először egy partvisnyéllel ütötte a sértettet, majd magához vett egy 8 cm élhosszúságú ollót, amivel az akkor még neki szemben álló sértettet a jobb váll felső részén megszúrta. A dulakodás eredményeként a sértett végül a vádlottnak háttal, arccal az ágyra, majd a földre került, ahol a vádlott tovább szurkálta a már földön hason fekvő sértett hátát és vállát az ollóval, majd egy 22,5 cm pengehosszúságú, recés élű, fekete nyelű kenyérvágó késsel, s amikor e kés pengéje a szúrások hatására elhajlott, egy műanyag nyelű, 7,5 cm pengehosszúságú késsel is egyszer a hátán és egyszer a nyak hátsó részén felülről lefelé irányuló mozdulattal szúrta meg a sértettet, viszont a kés pengéje letört a szúrás következtében. Miközben más-más szúróeszközök után nézett a vádlott, a földön hason fekvő sértettet a nyaki részénél többször mindaddig leszorította, a földre nyomva tartotta a partvissal, amíg a partvis nyele és a feje el nem vált egymástól. Az eszközök sérülése miatt végül a vádlott a földön fekvő sértett fejét többször megrúgta, a sértett fejét és a fülét megragadva többször hozzáütötte a sértett fejét a közelben lévő kisszékhez, illetve a padlóhoz.

A sértett a halála bekövetkeztéig egy durva és változóan megnyilvánuló, sorozatos és több eszközös bántalmazást szenvedett el, mely során – bizonyos idő elteltével- az eszméletét is elveszítette. A vádlott azonban mindaddig folytatta a sértett bántalmazását, amíg a sértett meg nem halt.

Miután a vádlott észlelte, hogy a sértett elhalálozott, a sértett tanyájában kutatást végzett, melynek eredményeként nem csak a 6.000,-Ft tartozást, hanem két borítékban 60.000,-Ft összeget is eltulajdonított.

 

2017. szeptember 18. napján a tartozásai miatt pénzszűkében lévő vádlott azzal az elhatározással, hogy az általa ismert, egyedül élő, 83 éves nőtől fog pénzt szerezni, a déli órákban magához vette a 8 cm pengehosszúságú bicskáját és elindult a sértett tanyájához, ahol a kerítésen átmászva behatolt az udvarára azzal a céllal, hogy a sértettől – őt késsel megfenyegetve – készpénzt szerezzen.

A vádlott az udvari wc-ben bújt meg, a sértett azonban észrevette, s felszólította, hogy jöjjön ki onnan. Amikor a sértett a wc ajtaját kitárva megkérdezte, hogy mit keres itt, a vádlott közölte, hogy pénzt akar. A sértett közölte a vádlottal, hogy nincs pénze és elindult a lakása felé. Ekkor a vádlott a sértett nyakát mindkét karjával átkulcsolta a bal kezében egy 8 cm pengehosszúságú kést tartva, s felszólította a sértettet, hogy menjen be a lakásba a pénzért. A sértettet továbbra is a nyakánál fogva, lökdösve jutottak be a lakásba. A vádlott ott ismételten követelte a sértettől a pénzt, aki - látva a vádlottnál lévő kést és félve attól hogy a vádlott megöli őt, elvágja a nyakát - megmondta, hogy hol a pénztárcája, amiből a vádlott 7.000,-Ft-ot kivett.

A vádlott - még mindig kezében tartva a kést, de már a sértettet elengedve - közölte, hogy több pénzre - 50.000, forintra - van szüksége. A sértett közölte, hogy nincs több pénze otthon, a vádlottnak azonban ez nem volt elég, így a sértett azzal állt elő, hogy kér a szomszédoktól kölcsön. A vádlott ebbe beleegyezett és átengedte a sértettet a szomszédba. A sértett a szomszédtól kért segítséget, aki 13 óra 15 perckor értesítette a rendőrséget, majd vádlottat elfogták.

A törvényszék úgy rendelkezett, hogy a vádlott az életfogytig tartó büntetéséből legkorábban 25 év után (az előzetes fogvatartás figyelembe vételével 2042-ben) bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottat 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, valamint kötelezte a 9 és fél millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője ugyanakkor enyhítés és a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása érdekében fellebbezést jelentettek be.

 

A fellebbezésről a Szegedi Ítélőtábla határoz.

 

Kecskemét, 2018. november 22.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya