BÖRTÖNBÜNTETÉS CSALÁS SOROZATÉRT

Ítéletet hirdetett a Kecskeméti Járásbíróság abban a büntetőügyben, melynek tárgya egy jelentős csalás sorozat.

Az ítélet az I.r. vádlott bűnösségét 327 rendbeli, - felbujtóként elkövetett- csalás és 327 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében állapította meg. Ezért őt, mint a színlelt fogyasztói csoportok szervezésére létrejött cég területvezetőjét a bíróság 3 év börtönre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az I.r. vádlott irányítása mellett tevékenykedő vádlottakkal szemben a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést szabott ki.

Az ítélet lényege szerint a budapesti székhelyű cég látszólag fogyasztói csoportok szervezésére jött létre, azonban ténylegesen nem működtetett fogyasztói csoportot. Tevékenysége valójában az ügyfelek megtévesztése révén való csalárd pénzszerzésre irányult. A társaság kecskeméti és miskolci irodájának koordinációját ellátó I. r. vádlott iránymutatása és utasítása alapján irodavezetőként, illetve üzletkötőként dolgozó II-VIII. rendű vádlottak a cég 2010-2011-ben megjelentetett megtévesztő hirdetéseinek hatására hitelfelvétel szándékával érkező ügyfeleket azzal a hamis ígérettel bírták rá a szerződéskötésre, hogy rövid határidőn belül regisztrációs díj, és előtörlesztés fizetése mellett hozzájutnak az igényelt összeghez. A sértettek elenyésző aránya ugyan tisztában volt azzal, hogy a kontraktus aláírásával fogyasztói csoport tagjává válik, ám a vádlottak őket is megtévesztették, hiszen a fogyasztói csoport nem működött, egyetlen esetben sem került sor sorsolásra, illetve az alapján kifizetésre, ily módon a sértetteket teljesítési szándékukat illetően tévedésbe ejtve, ellenszolgáltatás nélkül maradt befizetésik révén, nekik összességében több tízmillió forint összegű kárt okoztak.

A bíróság a vádlottak bűnösségét tanúvallomások, okirati bizonyítékok, illetve könyvszakértői vélemény alapján állapította meg.

Az ítélettel szemben az I.r. vádlott védője fellebbezést jelentett be, a II. r. vádlott és védője ugyanakkor tudomásul vették azt, míg az ügyész és a jelenlévő többi vádlott és védő három nap gondolkodási időt tartott fenn jogorvoslati nyilatkozata megtételére.

Kecskemét, 2018. június 14.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya