13 ÉV FEGYHÁZ A 1996-BAN ELKÖVETETT EMBERÖLÉSÉRT

A Kecskeméti Törvényszék 13 év fegyházra ítélte és kiutasította Magyarországról azt a román állampolgárságú férfit, akit egy 1996-ban elkövetett emberöléssel vádolt meg az ügyészség.

Az ítélet lényege szerint a román állampolgárságú vádlott 1996. szeptember 21. napján a délutáni órákban a Nyugati Pályaudvarról Kiskunfélegyházra utazott, ahol egy ismerőse közbenjárásával megismerkedett az ügy sértettjével, akitől ingóságokat akart eltulajdonítani, akár a megölése árán is. Abban állapodtak meg, hogy miután a sértett este leadja a szolgálatot, elkísérik a lakására és nála alszanak.

Ennek megfelelően 21.45. órakor együtt elindultak a sértett lakására, ahol az éjszakát töltötték. A reggeli órákban a vádlott és társa a nagy szobában lévő szekrénysor tetejéről egy-egy bontatlan pezsgős, illetve rumpuncsos üveget vettek le és tartottak kezük ügyében annak érdekében, hogy a -velük szemben jelentős erőfölényben lévő - sértettet azokkal leüssék, ha az felébred, majd a szekrényekben kutatást kezdtek. 8 óra körüli időben a sértett felébredt és felült, mire a vádlott és társa vele szemben állva, szinte egy időben egy-egy nagy erejű, felülről lefelé irányuló ütést mértek a sértett fejére a jobb kezükben tartott italos üvegekkel, melytől a sértett nyílt benyomatos homlokcsont és orrcsont törést szenvedett és eszméletét vesztve visszahanyatlott az ágyra. Miután magához tért, a vádlott hirtelen belépett a konyhába, onnan magához vett egy 22,5 cm pengehosszúságú fanyelű konyhakést és a sértettel szemben, tőle kissé balra helyezkedve annak mellkasán, vállán, nyakán illetve arcán több szúrt, metszett sérülést ejtett.

A sértett az elszenvedett szúrások következtében az előszobának a lakás bejárati ajtaja felőli részén összeesett és eszméletét vesztette. Ekkor az őt késsel támadó vádlott a sértett feje felől mellé térdelve, vagy guggolva, jobb kézzel, hüvelykujj felőli pengetartással a kést a sértett nyakának jobb oldalába szúrta, majd társával a holttestet ágyneműkkel, szőnyegekkel letakarták.

Ezután a vádlott és társa levetette véres ruházatát, melyet a helyszínen hátrahagytak, megmosakodtak és átöltöztek, majd folytatták a lakásban a kutatást, melynek során a sértett több, kétséget kizáróan be nem azonosítható aranyékszerét, valamint egy videó magnót vettek magukhoz jogtalan eltulajdonítási szándékkal, melyeket a sértett fekete színű hátitáskájába tettek bele.

Az ingatlant a zárt kapu melletti kerítésen átugorva hagyták el, a lakásból eltulajdonított videó magnót a háti táskával együtt később a településről Bugac felé kivezető út mentén eldobták, azt helyi lakosok 1996. szeptember 25. napján találták meg, majd a rendőrség lefoglalta. A vádlott és társa ezt követően elhagyták az országot.

A törvényszék a vádlottat nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek. Az ítéletet az ügyészség elfogadta, a vádlott és védője ugyanakkor felmentésért fellebbeztek.

A vádlott letartóztatásban maradt.

Kecskemét, 2018. október 26.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya