Évértékelő összbírói a Kecskeméti Törvényszéken

Összbírói értekezlet keretében értékelte a 2021. évet a Kecskeméti Törvényszék. Az értekezleten a törvényszék illetékességi területén ítélkező bírákon kívül részt vett dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke, dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla Elnöke, Dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke, valamint az Országos Bírói Tanács képviselői.

Az értekezletet megelőzően dr. Husek Dániel a Kecskeméti Törvényszék Elnöke és dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen értékelték a Kecskeméti Törvényszék 2021. évi munkáját. Kiemelték, hogy a Kecskeméti Törvényszéken magas színvonalú és időszerű ítélkezés folyik, az eljárások jelentős része az elsőfokú eljárásban befejeződik. A bíróságokat a pandémia jelentős kihívás elé állította, aminek azonban meg tudtak felelni, elsődlegesen a digitális fejlesztéseknek köszönhetően.

Az összbírói értekezleten a törvényszék elnöke beszámolt a törvényszék eredményeiről. Ennek során kitért az ügyforgalmi, időszerűségi, valamint megalapozottsági adatokra is. Kiemelte, hogy a törvényszék bíróságai magas színvonalon és időszerűen ítélkeznek. Hangsúlyozta, hogy a pandémia időszaka alatt a digitális térben folyt a munka jelentősebb része, mindent szükséges és lehetséges intézkedést megtettek a dolgozók és az ügyfelek biztonsága érdekében. A törvényszék területén két új Via Video végpont kiépítésére került sor, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a tavalyi évben több, mint 200 eljárás során éltek a távmeghallgatás lehetőségével. Mindezen túlmenően számos oktatást, és szakmai értekezlet bonyolítottak le az online térben.

Kitért a célkitűzésekre is, így – többek között - megemlítette az időszerűségi mutatók további javítását, a digitális vívmányok megőrzését is.

Ezt követően dr. Négyessy András, a Kecskeméti Törvényszék Bírói Tanácsának Elnöke számolt be a Tanács elmúlt évi munkájáról.

Dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla Elnöke elismerősen nyilatkozott a Kecskeméti Törvényszék bíróságainak elmúlt évi munkájáról.

Deutschné dr. Kupusz Ildikó, az Országos Bírói Tanács elnöke és dr. Rochlitz Zoltán az Országos Bírói Tanács tagja beszámolt a Bírói Tanács elmúlt években végzett munkájáról.

Dr. Senyei György, az OBH Elnöke a törvényszék eredményeit méltatva hangsúlyozta az időszerűség és a szakmai megalapozottság fontosságát, továbbá kiemelte, hogy a Kecskeméti Törvényszéken számos összetett, bonyolult megítélésű, nagy sajtónyilvánosságot érintő ügy zajlik.

Az értekezlet zárásaként kinevezések átadására került sor.

Kecskemét, 2022. május 12.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya