Hol a pénz? Hova tűntek a munkaügyi jogviták? Átalakulóban a közigazgatás - 52. Jogásznap a Kecskeméti Törvényszéken

Idén is a Kecskeméti Törvényszék adott otthont az 52. Jogásznapnak, melyet 2020. január 31-én rendezett meg a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Kecskeméti Törvényszék, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal. Az ülés témái között szerepelt a „bűnös” vagyon felkutatása és visszaszerzése, a munkaügyi jogviták csökkenésének az okai, valamint az új évtized küszöbén a közigazgatásban is megjelenő digitalizáció szerepe. A jogásznapot Dr. Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte a jogászi hivatásrendekbe vetett közbizalom fontosságát. Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke hangsúlyozta a jogásznaphoz hasonló szakmai konferenciák szerepét. Dr. Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke röviden ismertette az ülés témáit, azok aktualitását, jelentőségét. A szakmai nap első felének nyitóelőadója Dr. Cséffán József, a Dél-alföldi Közigazgatási és Regionális Kollégiumának vezetője volt. Előadásában feltárta a munkaügyi perek visszaesésének okait, melyek között szerepel a munkaerőhiány, a munkajogi illetve a - 2018. január 1. napjától hatályos - polgári eljárásjogi kódex újításai, valamint az egyre elterjedtebb bíróságon kívüli jogvitarendezés. Az előadó felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy 2020. április 1. napjától megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, ezt követően a törvényszékek előtt lehet megindítani a munkaügyi pereket. Dr. Havassy Sándor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal igazgatója előadásában a közigazgatásban zajló átalakulásokról, reformokról beszélt. Elmondta, hogy a hatásköri változások mellett jelentősen egyszerűsödnek egyes eljárások, továbbá bevezetésre kerül a hatóságok közötti adatigénylés, mely megkönnyítheti az eljárások időszerű befejezését. A jogkereső állampolgárok számára jelentős könnyítés a Kormányablak busz, valamint Kormányablak „applikáció”, mely hasznos információkkal szolgál a közigazgatási ügyintézéshez. Dr. Dzsula Marianna, a Debreceni Ítélőtábla bírája előadásában a jogi személyek vagyonának védelmi szabályait ismertette. Bemutatta a jogi személy vezető tisztségviselőjének „kétlépcsős” ún. megállapítási, marasztalási felelősségre vonási rendszerét.

Az ülés második felében került napirendre a szakmai nap büntetőjogi témája, a bűnös vagyon felkutatása és visszaszerzése. Dr. Varga Sándor, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának Igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a büntetőjogi intézkedések közül elsődlegesen a vagyonelkobzás az, amely a bűncselekmény elkövetésével szerzett vagyon visszaszerzésére alkalmazható. Steigler Lászlóné dr. Rédei Rita, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze a nyomozati szakban esedékes vagyonbiztosítás anyagi és eljárásjogi eszközeit mutatta be. Tóth Zsolt alezredes előadásában röviden felvázolta a bűncselekményekből származó javak hatékony felkutatása érdekében 2015. március 1. napjától felállított Vagyonszerzési Hivatal hatáskörét és feladatait. Az ülés végén a jelenlévőknek - Dr. Sárközy Szabolcs, kollégiumvezető, valamint Dr. Galgóczi Zoltán ügyvéd vezetésével - lehetőségük nyílt arra, hogy megvitassák az előadások okán felmerülő kérdéseiket.

Kecskemét, 2020. január 31.                                                                                   Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya