Gimnazisták látogatása a Kiskunhalasi Járásbíróságon

A „Nyitott Bíróság Program” keretében a Kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumban tartott „Mesterségek címere” elnevezésű témahéten – a gimnázium 8. osztályos tanulói közül heten a Kiskunhalasi Járásbíróságra látogattak.
A diákokat dr. Horváthné dr. Gödöllei Judit bíró fogadta, akivel a tárgyalások előtt megtekintették a tárgyalótermeket, a bírósági gyermekmeghallgató szobát, a fogdát, illetve az ahhoz tartozó beszélőt, voltak a végrehajtási ügyintéző irodájában, a lajstromirodán és az irattárban is.
A diákok részt vettek Dr. Hegyes Emőke bíró tárgyalásán (kártérítés tárgyú per), majd Dr. Gubán Béla bírósági titkár szabálysértési tárgyalására (tárgya járművezetés az eltiltás tartama alatt) látogattak el. A bíró és a bírósági titkár a tárgyalás előtt és után válaszoltak a diákok részéről felmerült kérdésekre.
A tárgyaláslátogatásokat követően a bíróság dísztermében  dr. Horváthné dr. Gödöllei Judit bíró tájékoztatta a diákokat a bírósági szervezetrendszer felépítéséről, az ítélkezés szintjeiről, a hatáskörökről, a bírói életpályáról, a bírói hivatásról, a bírói feladatairól. Ezt követően kötetlen beszélgetés során válaszolt a felmerült kérdésekre, ezen belül arra, hogy kiből, milyen feltételek mellett válhat bíró.
Kecskemét, 2019. március 1.

 

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya