Orvosi műhibás perek és a szakértői bizonyítás kérdései az 51. Kecskeméti Jogásznapon

2019. február 1-jén a Kecskeméti Törvényszék adott otthont az 51. Kecskeméti Jogásznapnak, melyet a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Kecskeméti Törvényszék, a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közösen szervezett. Az ülés témája az igazságügyi orvosszakértők kiemelt szerepe, a bizonyítás nehézségei a bírósági eljárásokban és a társadalombiztosítási eljárásokban, valamint az egészségügyi intézmények elleni (ún. „orvosi műhibás”) perek szabályai és tapasztalatai az új Ptk. hatálybalépését követően.

Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Dr. Havassy Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal igazgatója, a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke vezette fel az ülés témáit, kiemelte azok szerepét, jelentőségét.

Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézetének intézetvezető egyetemi tanár az orvos-beteg jogviszony polgári jogi megítéléséről tartott tudományos igényességű előadásában elmondta, hogy Magyarországon kb. 200-300 körül van az „orvosi műhibaperek”-nek nevezhető peres eljárások száma. Kitért arra is, hogy milyen felelősség terheli az egészségügyi intézményeket, valamint a sérelemdíj mértékének megállapítása körében milyen változás állt be a joggyakorlatban. Dr. Kiss Lajos, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kecskeméti Intézetének vezetője, igazságügyi orvosszakértő gyakorlatias szemléletű előadásában a szakma jelenlegi helyzetét ismertette, majd az újonnan felmerült bizonyítási nehézségekről is beszélt a jelenlévőknek. Dr. Temesváry Béla szülész-nőgyógyász igazságügyi orvosszakértő, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Osztályvezető-helyettes Főorvosa gyakorló orvosi szemszögből mutatta be a műhibapereket. Előadásában elhangzott, hogy a műhibaperek 40%-a a szülész-nőgyógyászat területéről származik. Dr. Macsári Mária, a Kecskeméti Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályának vezetője a rehabilitációs orvosszakértői vizsgálat menetét részletezte.

A szakmai napot dr. Balogh Zoltán, a Kecskeméti Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumvezetőjének, valamint dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetőjének előadásai zárták, akik az orvosszakértői bizonyítás szakterületükön felmerülő aktuális kérdéseit ismertették a résztvevőkkel.

Kecskemét, 2019. február 1.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya