SAJTÓREGGELI A KECSKEMÉTI TÖRVÉNYSZÉKEN

Dr. Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke, valamint dr. Sárközy Szabolcs és dr. Csorba Petra sajtószóvivők tartottak sajtómegbeszélést a Kecskeméti Törvényszék épületében a megyei sajtóorgánumok megjelent képviselői részére. A sajtómegbeszélés célja az aktuális sajtóérdeklődésre számot tartó ügyek, valamint az ügyfeleket érintő módosítások, újítások rövid ismertetése volt.

Dr. Sárközy Szabolcs kiemelte, hogy a 2018. július 1. napjával hatályba lépő új büntető eljárási kódex egyik újításának köszönhetően lényegesen gyorsabban ún. előkészítő ülésen fejeződhetnek be az eljárások, abban az esetben, ha a vádlott - jogszabályokban foglalt feltételeknek megfelelő - beismerő vallomást tesz a bíróság előtt.

Dr. Bicskei Ferenc felhívta a sajtó képviselőinek figyelmét a 2019. február 1. napjára tervezett jogásznap aktuális témájára, mely várhatóan az orvosszakértői bizonyítás kérdésköre lesz.

Dr. Csorba Petra az ügyfeleket érintő változások körében röviden beszámolt az elektronikus eljárásokban alkalmazandó ÁNYK űrlapok 2019. január 1. napjától történő módosulásáról, melyek a bíróság honlapján keresztül is elérhetők lesznek. Ezentúl felhívta a figyelmet arra is, hogy 2018. december 1. napjától mind tartalmában, mind megjelenésében megújult honlappal találkozhatnak az érdeklődők a bíróságok hivatalos központi weboldalán. A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének Illetéktörvény módosítási javaslatának köszönhetően újra illetékmentes lesz a bírósági eljárást megindító beadvány visszautasítása, amely felesleges terheket rótt az új polgári perrendtartás szabályai között még nehezen eligazodó ügyfelekre, akadályozva a bírósághoz fordulási jog érvényesülését.

Kecskemét, 2018. december 3.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya

CsatolmányMéret
3.52 MB