50. Jogásznap a Kecskeméti Törvényszéken

A Kecskeméti Törvényszék adott otthont a az 50. (jubileumi) jogásznapnak, melyet a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Kecskeméti Törvényszék, a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatala szervezett meg 2018. február 2. napján.

Az ülés központi témája az állatvédelem és a felelős állattartás jogi megítélése volt.

A megjelenteket Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke köszöntötte, egyúttal kiemelte a téma megosztottságát, aktualitását, komplexitását.

Az előadók közül Dr. Vetter Szilvia, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, a Magyar Állatvédelmi és Állatjóléti Társaság alelnöke az állatvédelem alkotmányjogi aspektusát, az állatok jogi státuszának a megítélést mutatta be. Előadása végén néhány jelentősebb AB határozatot ismertetett a témában.

Dr. Elek Balázs a Debreceni Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője az állatvédelem büntetőjogi szabálysértési tapasztalatairól, a releváns bírói gyakorlatról beszélt.

Dr. Zombor Attila a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója az állatvédelemmel foglalkozó jogszabályi hierarchiát, az önkormányzatok rendelet alkotási jogát, valamint az állatvédelmi jogszabályok végrehajtásáért felelős hatóságok szervezetét mutatta be.

Dr. Drozdik Ferenc, Bács-Kiskun Megye főállatorvosa előadásában azt vizsgálta, hogyan szembesül a közigazgatás az állatvédelem problémájával.

Az előadások végén Dr. Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke szavai zárták a jogásznap hivatalos programját.

Az ülést követően, délután a szervezők a meghívott vendégekkel együttesen kilátogattak a Menhely az Állatokért Alapítvány és a Mentsvár az Állatokért Alapítvány telephelyére, ahol a korábban jótékonysági gyűjtés során befolyt adományokat nyújtották át a rászorult állatok részére, valamint további felajánlások eljuttatására is sor került a Környezetünk Állataiért Alapítvány-Kecskeméti Cicamentők képviselőinek a részére.

A jogásznapot megelőzően 2018. február 1. napján, a népszerűsítés érdekében Dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője a Kecskeméti Gong Rádiónak, valamint a Kecskeméti Televíziónak adott interjúban kiemelte azt, hogy a téma a társadalom széles körét érinti, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy majdnem minden jogág találkozik az állatvédelem fontosságával. A kollégiumvezető felhívta a hallgatóság figyelmét a tudatos és a felelősségteljes állattartásra.