A III. r. vádlott kihallgatásával folytatódott a „Parndorfi-ügy” tárgyalása

A mai tárgyalási napon a III. r. vádlott kihallgatására került sor, aki a vádirat „Parndorfi-ügyre” vonatkozó XXV. vádpontja szerint a harmadik országbeli állampolgárokat szállító hűtőkamiont úgynevezett előfutóként biztosította.

 

A III. r. vádlott a vádiratban foglaltakkal kapcsolatban bűnösségét nem ismerte el. A „Parndorfi-ügyre” vonatkozó vádpontban foglaltakat vitatta, előadta, hogy nem tudott arról, hogy a hűtőkamionban gyermekeket, illetve nőket is szállítanak, ugyanis ő a beszállításban nem vett részt. A III. r. vádlottnak elmondása szerint arról sem volt tudomása, hogy a raktérben szállított személyeknek nincs elegendő levegője. Tagadta azt is, hogy ő a szállítás során a bármely vádlott társának utasításokat adott volna. A III. r. vádlott vallomása szerint a jármű Ausztriában történő megállását követően azért nem nyitotta ki a kamion rakterének ajtaját, mert a szállítások során a sofőr, azaz jelen esetben a IV. r. vádlott feladata volt, hogy a csempészett személyek kiszállításáról gondoskodjon.

 

A holnapi tárgyalási napon a többi vádlott észrevételeket tehet a III. r. vádlott által előadottakra, valamint a titkos információgyűjtés során lehallgatott – több, mint 18 óra hosszúságú – telefonbeszélgetések eredeti (bolgár, szerb, pastu) nyelven történő lejátszásának megkezdésére kerül sor.

 

Kecskemét, 2018.január 22.

 

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya