Pályázati pénzből fejleszt a Kecskeméti Törvényszék.

Kezdetben csak a közigazgatási szervek, később a bíróságok is indulhattak azon a pályázaton, amely elsősorban a szervezetek hatékonyabb működését tűzte ki célul. A bírósági szervezet, köztük a Kecskeméti Törvényszék is eredményesen pályázott, utóbbi 29 millió forintit nyert el. A pályázat sajátossága, hogy elsősorban nem beszerzéseket támogatott, hanem a belső folyamatok átvilágítását és fejlesztését.

A hatékonyság jegyében átvilágításra került a bírósági épületek üzemeltetésének módja, ennek eredményeképpen több feladat és munkakör átszervezése került, gazdaságosabbá vált. A bírósági ügyvitel keretében több területen informatikai fejlesztéseket végeztünk, formanyomtatványokat vezettünk be, ezáltal a személyügyi ügyintézés, a postázás, a belső kommunikáció gyorsabb és olcsóbb lett. A bíróság informatikusai új, korszerű intranetes oldalt készítettek, számos olyan alkalmazással, amely gyorsítja a bírák munkáját, egyben a szakmai és igazgatási kommunikáció minden igényét képes kiszolgálni.

Új alapokra helyeztük a bírósági fogalmazók (ők a jövő bírái) képzését is, számukra a tapasztaltabb bírák készítettek elektronikus (e-learning) oktatási segédanyagokat. A tananyag a jogszabályok magyarázatán túl konkrét jogeseteket, és ellenőrző teszteket is tartalmaz.

Több olyan intézkedést is kidolgozunk, ami a gyors, és egységes ítélkezést hivatott elősegíteni, elsősorban a másodfokon eljáró bírói tanácsok szerepét kívántuk fokozni az első fokon eljáró bírák szakmai fejlődésében.

A pályázat lebonyolításában elsősorban a bíróság saját dolgozói működtek közre, a pályázat az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0055. szám alatt, „A Kecskeméti Törvényszék munkafolyamatainak komplex szervezetfejlesztése módszertanok bevezetésével” néven volt folyamatban.