SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szervezetfejlesztés a Kecskeméti Törvényszéken

2014. július 3.

 

A Kecskeméti Törvényszék 29,00 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv ÁROP-1.2.18/A-2013 kódszámú „Szervezetfejlesztési program államigazgatási és igazságszolgáltatási szervek számára” című konstrukció keretén belül, melyből „A Kecskeméti Törvényszék munkafolyamatainak komplex szervezetfejlesztése módszertanok bevezetésével” című projekt valósult meg.

 

A pályázati kiírásnak megfelelően öt beavatkozási területen történtek fejlesztések, melyek a bírósági szervezetrendszer és azon belül a Kecskeméti Törvényszék stratégiai céljaihoz igazodtak. A megvalósításra 2014. február 1. és június 30. napja között került sor, túlnyomó részt bírósági dolgozók közreműködésével.

Így egyebek mellett a pályázat keretében több intézkedést dolgoztak ki a projekt közreműködői a színvonalas, időszerű és egységes ítélkezés biztosítása érdekében, és bővült a tanúgondozási program is.

A folyamat-optimalizálás során készült el a törvényszék új intranetes honlapja, valamint hatékonyabbá vált a törvényszék személyügyi ügyintézése a távollétek elektronikus nyilvántartásával és új formanyomtatványok bevezetésével. Átvilágításra került a bírósági épületek működtetésének költséghatékonysága.

A tudásmegosztás területén a fogalmazóképzés modernizálása valósult meg; a pályázatban közreműködők több jogterületen segédanyagokat készítettek, amelyek e-learning formájában érhetők el.

Bevezetésre került a CAF-2013 nevű önértékelési modell, amely a minőségbiztosítás egyik az igazságszolgáltatási szervezetben hatékonyan alkalmazható formája. Végül a változásmenedzsment keretében egyben a projekt zárásaként a munkacsoportok vezetői mintegy 260 bírósági dolgozóval ismertették meg az elért eredményeket.